Stormen Knud har orsakat stora förseningar och kaos i tågtrafiken under fredagskvällen och natten mot lördag.

torsdag 4 oktober 2018

Mohammad Saadoun med sitt resesällskap Peder Häll och Lotta Didanovic.

Flera träd föll i stormen. Här röjer räddningsarbetare i Göteborg vägen.

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTFOTO RUDEL IMAGO SPORTFOTODIENST

Foto: IMAGO/OLIVER BEHRENDT / IMAGO/OLIVER BEHRENDT IMAGO SPORTFOTODIENST

Chefredaktör Expressen: Thomas Mattsson

Chefredaktör GT: Sofia Dahlström

Chefredaktör KvP: Magnus Ringman

Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson

Politisk redaktör: Anna Dahlberg

Telefon: +46 8 738 30 00

© AB Kvällstidningen Expressen

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Stormen Knud har orsakat stora förseningar och kaos i tågtrafiken under fredagskvällen och natten mot lördag.

Mohammad Saadoun, 33, hade suttit på ett tåg i 12 timmar när han kom fram till Göteborg innan klockan fem på morgonen.

Väl där syntes dock inte de utlovade ersättningsbussarna som skulle ta honom vidare till Borås till.

– Det här är det värsta jag varit med om, säger han.

Tågtrafiken drabbades av stora störningar till följd av stormen Knud på fredagskvällen och natten mot lördagen. Enligt SJ:s pressjour har all trafik mellan Stockholm och Göteborg stått still till följd av stormen.

Mohammad Saadoun, 33, hade vid 03.45-tiden suttit på tåget från Stockholm till Göteborg i närmare 12 timmar.

Tåget hade av olika andledningar tvingats stanna på flera ställen på vägen efter att ha lämnat Stockholms central strax före klockan halv fem på fredagseftermiddagen. Både fallna träd och andra tåg med problem har varit i vägen.

Mohammad beskriver en kaosartad resa med dålig information från SJ. Lokföraren och tågvärdinnan gav till exempel helt olika bud.

– Jag tycker att SJ borde vara bättre förberedda eftersom de har varit med om sånt här tidigare och borde ha erfarenhet. Det är under all kritik, men det är ju inte personalen på tågets fel, säger Mohammad Saadoun.

På tåget fanns flera barnfamiljer och Mohammad beskriver stämningen som blandad:

– Vi har dragit skämt för att hålla uppe stämningen. Vissa är frustrerade och förbannade.

Strax före klockan fem på morgonen har Mohammad och hans resesällskap kommit fram till Göteborg, men då dyker nästa problem upp när de ska vidare till Borås.

– SJ säger att det finns ersättningsbussar, men vi är 50 till 100 personer som kommer dit och det finns inte en enda buss. SJ säger att den är bokad men inte bekräftad, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag har rest en hel del med SJ men det här är det värsta jag har varit med om. Vi har varit 12 timmar på spåren och sen det här. Vi har bokat en biljett och betalat och då måste de kunna lösa vår situation på ett bra och värdigt sätt, säger han.

Strax efter klockan 05.30 bekräftar SJ:s pressjour att ungefär 50 personer ska vidare till Borås och att man beställt bussar till alla resenärer som ska till olika platser.

– Det tar tyvärr lite tid och vi har kört bussar hela natten. Vi har inte exakt svar på när bussarna kommer, men det kommer bussar hela tiden och bussarna till Borås bör komma inom de närmaste 40-45 minuterna, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour och fortsätter:

– Det är jättetråkigt att de får vänta ytterligare men vi har kört hela natten och busschaufförerna kan inte köra hur länge som helst utan de behöver få byta. Jag lider verkligen med resenärerna som har fått utsättas för en så lång och osäker resa.

Enligt Dan Olofsson informerade SJ sina resenärer i går om att det kunde bli störningar och att man kunde boka om eller ställa in sin resa kostnadsfritt. Han menar att det mitt under stormen när banan är stängd kan var svårt att ge exakt information.

– De värst drabbade har råkat ut för olika händelser, som fallna träd, trasiga ledningar och störningar på olika sätt. Det kan vara svårt att säga när banan öppnas i en sån situation, säger Dan Olofsson.

Denho Acar hoppas på att få permanent uppehållstillstånd i Sverige

Forne världsmästaren Graciano ‘Rocky’ Rocchigiani är död. Enligt tyska Bild blev han påkörd av en bil när han besökte sin flickvän i Sicilien. 

Under tre decennier var Graciano ‘Rocky’ Rocchigiani ett aktat och välbekant namn inom boxningssvängen. Hans största triumfer kom i form av två världsmästarbälten: han var IBF-mästare i supermellanvikt i slutet på 1980-talet och tio år senare erövrade han WBC:s bälte i lätt tungvikt efter att ha slagit amerikanen Michael Nunn. 

Tyska Bild skriver att Rocchigiani avled snudd på ögonblickligen efter att ha blivit påkörd av en bil i Sicilien. 54-åringen pendlade mellan Tyskland och Italien, där hans flickvän och två barn bodde. 

Rocchigianis vuxna dotter Janine har flugit ner till Sicilien för att hämta hem hans kropp till Tyskland – men hon stött på hinder. Polisen har nämligen insisterat på att få göra en obduktion. Enligt Bild finns det fortfarande många frågor som omgärdar den tragiska olyckan. Olyckan inträffade sent på natten, och det finns fortfarande ingen förklaring till varför Rocchigiani vistades på en motorväg vid den tiden på dygnet. Polisen misstänker att alkohol kan vara inblandat. 

Bild har fått nyheten bekräftad från ikonens föräldrar.

– Men vi vet inte exakt vad som hände. Vi har bara fått höra att han blev överkörd av en bil, säger föräldrarna i ett gemensamt uttalande. 

Boxaren Henry Maske, som besegrade Rocchigiani i två klassiska matcher i mitten på 1990-talet, sörjer sin forne rival.

– Det här gjorde riktigt ont att höra. Han var en fantastisk motståndare, för vi delar en speciell känsla, en speciell smärta. Vi var olika, men på många sätt var vi väldigt lika. Vi boxades i sammanlagt 24 ronder och kämpade hårt för att vinna. Det leder till att man får ett band och vi respekterade varandra, säger Maske till Bild. 

Polske storfajtern Dariusz Michalczewski mötte också Rocchigiani i ringen vid ett flertal tillfällen.

– Jag kan inte tro det. Han var alltid så tuff och så händer nåt sånt här. Jag hade bjudit in honom som hedersgäst på en gala som jag ska ha i Gdansk den 8:e december. Åh Gud, jag är så ledsen, säger Michalczewski. 

Se hela programmet av Målklubben den 1 oktober